Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

2018 års bästa klockor

Året är ännu ungt, men SIHH, en av årets viktigaste klockmässor, är redan avklarad. Vilka är årets hittills bästa klockor i kategorierna innovation, kostymklocka, sportklocka, dam och bästa klocka? Cafés expertpanel delar med sig av sina 14 favoritklockor.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-02-06 14:29  |  Lästid: 4 minuter

Salon International de la Haute Horlogerie var i år större än någonsin med 34 utställare, och de flesta är överens: Året börjar starkt, klockindustrin är på väg ut ur skakiga tider, det nalkas optimism. Detta märks också på produkterna som trendmässigt fortfarande är starkt vintage-inspirerade. Cafés expertpanel bestående av Sveriges främsta klockhandlare Olof Larsson, den schweiziska klockdesignern Eric Giroud och Cafés klockredaktör Anders Modig har valt ut 14 tickande godbitar som snart finns i butiker i Sverige eller Europa.

Olof Larsson, chef för Nymans Ur 1851 och KRONS:

Bästa Innovation:
Panerai Luminor 1950 Tourbillon Moon Phase Equation Of Time GMT Titanio 50mm LÁSTRONOMO

– Med Panerais vackra 1950-boett som grund har man skapat en otroligt komplicerad klocka med bland annat tourbillon. På baksidan finns också en fantastisk astronomisk månfas med en polariserad kristall som indikerar alla data.

 

Bästa kostymklockan:
Vacheron Constantin – Fifty-Six Complete Calendar

– Fifty-Six är en helt ny kollektion med stålversionen till ett mycket överkomligt pris. Klockan som mäter 40mm och känns som en av de bästa kostymklockarna 2018.

 

Bästa sportklockan:
Audemars Piguet Royal Oak Offshore 25th Anniversary.

– En grym re-make på AP:s första Offshore från 1993. En tungviktare av rang som med åren blivit en ikonisk modell.

 

Bästa damklockan:
Panerai Luminor Due 38mm

– Äntligen så finns en Panerai-klocka till damerna! Nya Luminor Due som är 38 millimeter stor har en tunn och feminin boett som på höjden bara mäter 4,2mm – en milstolpe för Panerai!

 

Årets Favorit:
Audemars Piguet – Royal Oak RD#2

– Sann ingenjörskonst, världens tunnaste automatiska evighetskalender på marknaden! Boetten mäter endast 6,3 millimeter på höjden och 41mm i diameter.

 

Eric Giroud, klockdesigner

Bästa innovation:
Girard-Perregaux Neo-Tourbillon with three bridges skeleton

– En magnifik iscensättning av ett raffinerat urverk som utnyttjar de tre dimensionerna. Utfört med en hög grad av finess.

 

Bästa kostymklockan:
Cartier Tank Cintrée i platinum

– Den här klockan har en otrolig elegans och är väldigt chic på ett modernt vis.

 

Bästa sportklockan:
F-P Journe Chronographe Monopoussoir Rattrapante

 

– En väldigt vacker kronograf med en otroligt väl sammanhållen design.

 

Bästa damklockan:
Van Cleef & Arpels Lady Arpels Planétarium

– En strålande komplikation för kvinnor, utfört med ett storartat resultat.

 

Årets Favorit:
Ulysse Nardin Freak Vision

– Denna klocka har ett exceptionellt urverk och en underbar boett. Tillsammans ger de en väldigt konsekvent och vacker utstrålning. Det märks att man har tänkt på helheten, och resultatet är både framgångsrikt och nutida.

 

Anders Modig, Cafés klockredaktör

Bästa innovation:
Ressence Type 2 e-crown concept

– Med denna konceptklocka som ska bli färdig senare i år så har man satt in en elektronisk modul kopplad till en app som kan ställa den i övrigt helt mekaniska klockan med ett fingertryck. Denna modul kan också avaktiveras. Jag är en smula skeptisk till att introducera elektronik i mekaniska ur, men om man ser till användarvänlighet och nytänkande så är det en alldeles strålande uppfinning.

 

Bästa kostymklockan:
A. Lange & Söhne 1815 Homage to Walter Lange in steel

Langes Homage to Walter Lange är en unik klocka av stål – vilket innebär att det finns totalt sett cirka 20-25 armbandsur av stål tillverkade av A. Lange & Söhne – och denna klocka kommer att auktioneras ut till förmån för barn i nöd.

 

Bästa sportklockan:
Jaeger-LeCoultre Polaris Chronograph

– Den klassiska modellen Polaris Memovox firar i år 50-årsjubileum, vilket gör att Jaeger-LeCoultre i år släpper en stark Polariskollektion. Bland annat introducerar man denna kronograf som sitter som en smäck. Kommer i olika versioner, och om jag måste välja en, så blir det stålversionen med blå urtavla och länk av stål.

 

Bästa damklockan:
Van Cleef & Arpels Lady Arpels Planétarium

– All tidmätning går till syvende og sidst ut på hur planeter och stjärnor rör sig. Därför är det spännande med ett minaityr-plantarium som kan bäras på handleden.

 

Årets favorit:
Montblanc 1858 Automatic

En distinkt vintagelook från företaget vars urmakarrötter i år firar 160-årsjubileum. Notera de fantastiska designdetaljerna: ring och krona av brons, de olika finniseringarna och nivåerna på hornen, det läsbara typsnittet och kalvbandet från Montblanc Pelleteria i Italien. Jag gillar den relativt överkomliga prislappen på cirka 35 000 kronor.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-02-08 21:30