Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

1960-talet är tillbaka

Eld, skog, grafit, tangerine och hav – de extrema färgerna på urtavlorna på Glashütte Originals 1960s Iconic Square Collection är inget för panelhörnor.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-02-22 20:53  |  Lästid: 3 minuter

Den röda ”Fire” blev snabbt en favorit bland journalisterna.

Den 67:e Berlinale som avslutades i lördags – eller snarare på söndagsmorgonen efter att pristagarna och andra filmälskare firat grundligt – bjöd också på klocknyheter som genomgått en technicolour-process. Under festivalveckan presenterade nämligen det tyska klockmärket Glashütte Original – en av huvudsponsorerna – en kronografkollektion som är specialgjord för Berlinale.

1960s Iconic Square är en nutida version av Spezimatic, som var ett samlingsnamn för ett flertal designer som utvecklades på 1960-talet bakom järnridån. På DDR-tiden var klockorna enkla men robusta folkklockor med plexiglas, utan att dekorera urverket. Dagens klockor har växt till sig med en nutida storlek på 41,6 millimeter, toppas givetvis av safirglas, och tillika är bakboetten av safirglas så att du kan skåda det dekorerade urverkets Glashüttevågor, kantslipningar, guldchatonger, perlage och andra konsthantverk som företaget i lilla staden Glashütte utanför Dresden behärskar enligt konstens alla regler.

EN färgglad fyrklöver från Glashütte Original.

Hur har då Glashütte Original åstadkommit de färgsprakande urtavlorna vars färger döpts till Ocean, Forest, Graphite, Tangerine och Fire? Till att börja med har man en egen urtavelfabrik, vilket gör att man kan experimentera tills det blir exakt så som man vill ha det. I det här fallet formas urtavlan av nysilver (vilket passande nog heter German Silver på engelska) i tre steg: Stämpling, solstråleslipning och välvning. Därefter färgas den i fem steg: först ner i ett galvaniskt bad som ger den en tunn yta av guld, därefter lackering med degradè-teknik (färgen fadear i svart mot ytterkanten), följt av skjuts in i ugnen för att försegla färgen. Därefter gravering indexmålning, ballongstämpeltryck och sist men inte minst handmålas Superluminova på index. En specialbehandling sker i första steget av den grafit-färgade, som får sin textur genom att stämplas i en 60-tons press med ett verktyg som tillverkades på 60-talet.

Att Iconic Square Sixties kommer 2017 känns ganska självklart eftersom inslag av 1960-talsmode har synts alltmer på modeveckornas catwalks de senaste åren. Likaså söker många inredare efter inspiration från 1960-talet. Klockorna tillverkas i totalt 125 ex, med 25 set om 5 klockor som kommer att fördelas över hela världen till utvalda återförsäljare.

Nämnas i sammanhanget bör också vinnaren av Goldene Bär, Berlinales finaste guldbjörn: Den fantastiska ungerska filmen On Body and Soul, som även den har inslag av starka färger…

Pris: 8 100 €

Glashütte Originals VD Thomas Maier – nog har han stil. Här är klockan kombinerad med de klassiska bulldogmanschett-knapparna från Dunhill.

Berlins innergårdar har ofta en speciell melankoli …

… och ett väldigt speciellt ljus.

Den grå urtavlan får sin struktur i ett 60-tons stämpelverktyg.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar