Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Werenbach – klockor byggda av raketer

Vill du ha ett stycke unik rymdhistoria på din handled, paketerat i väldesignade klockor med schweiziska urverk? Urtavlor utsågade från ryska Soyuz-raketer och boetter av nedsmälta raketmotorer – Werenbach är en joggingidé som ledde till en galen historia på den kazakstanska stäppen. En dröm som till slut gick i uppfyllelse med hjälp av crowdfunding.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-01-12 19:29  |  Lästid: 4 minuter

The Soyuz TMA-04M rocket launches from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan on Tuesday, May 15, 2012 carrying Expedition 31 Soyuz Commander Gennady Padalka, NASA Flight Engineer Joseph Acaba and Flight Engineer Sergei Revin to the International Space Station. Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls)
NASA Identifier: nasahqphoto-7201201862

Rostiga, spräckliga, färgglada, repade. De unika urtavlorna – du kan själv välja från vilka raketdelar – på klockorna från Werenbach får vem som helst att drömma. De är utsågade från genuina raketdelar hämtade från den kazakstanska stäppen. Och boetterna är designade av Werenbachs designteam från Schweiz och Österrike. Inuti tickar rejäla schweiziska arbetshästar – de legendariska urverken ETA 2824 (automatisk, tre visare och datum) och 7750 (automatiskt kronografurverk plus två visare, extra urtavla för löpande sekunder och datum)

Foto: Nathan Beck

Urtavlornas olika strukturer beror helt enkelt på var på raketen de har suttit – vissa delar är brända, andra är repade, vissa har tagit rejält med stryk, andra är rent av blanka – poängen är att i så stor utsträckning som möjligt visa upp hur materialet ser ut på raketdelar som hjälpt en rymdfärja att komma till ISS, den internationella rymdstationen. De olika delarna lossas efter utfört arbete på 45 respektive 85 kilometers höjd, varefter de trillar ner på den obebodda stäppen. Mina favoriter bland urtavlorna är de krackelerade, rostiga varianterna, eller de som har delar av raketens röda och blå bokstäver.

hemsidan kan du både beställa, modifiera, och anpassa klockor efter din smak och se från vilken del av raketen de olika urtavlorna kommer. Betänk också att det ligger flera års arbete bakom att lyckas få tag på materialet på den kazakstanska stäppen och exportera det till Schweiz. Och varför just Kazakstan? Detta är ett av världens rymdcenter, härifrån skjuts ryska rymdfärjor upp – och här trillar hjälpraketerna ner i ett militärområde. Efter ett andra besök till området lyckades Wehrenbachs grundare övertyga områdets ansvarige om att få köpa materialet och att ha global ensamrätt till det i klockvärlden.

Raketmotorstål – från nedsmält stålpuck till färdig boett.

I Werenbachs Soyuz-kollektion är hela boetten gjord av omsmält raketmotor. Detta är en enorm process med tanke på att raketstålet måste smältas om i flera steg för att uppnå rätt hållfasthetsgrad, kvalitet och rostfrihet. Här ligger priserna från cirka 55 000 kronor för tre visare och cirka 65 000 för kronograferna. Med tanke på det sensationella materialet i boetten – och urtavlan som är en utskuren del av raketens skal, små tillverkningsserier, likvärdig kvalitet och urverket som är identiskt med kollektioner från de allra mest bekanta märkena så känns dessa priser motiverade – inte minst när vi pratar om kronograferna.

Ett urval av kronograferna.

Leonov-kollektionen med priser från 10 000 kronor gör den otroligt prisvärd – här är boetten av vanligt rostfritt stål, men urtavlorna är direkt utskurna av raketens yttre skikt. Visst det är mindre raketmetall i en urtavla än i en boett, men du får ett stycke unikt rymdhistoria med spektakulärt utseende. Leonovkollektionen bjuder också som sagt på precisions-testade schweiziskt urverk.

Min favoriturtavla från besöket i januari 2018. Foto: Nathan Beck

Foto: Nathan Beck

Som synes på fotografierna tagna i januari 2018 finns vissa färdiga klockor, men framför allt så arbetar man med BTO – Built To Order, vilket ger dig möjlighet att välja typ av urtavla, boett och armbandstyp.

Patrick Hohmann på den kazakstanska slätten.

Varifrån kommer då namnet Werenbach? När grundaren och VD:n Patrick Hohmann joggade i skogen för cirka sju år sedan fick han idén att tillverka klockor med delar från jetplan eller rymdraketer just som han passerade bäcken Werenbach som mynnar i Zürichsjön. Detta fick honom att några år senare ge upp sitt trygga jobb för att tillfredsställa den allt större delen av hans personlighet som måste kännetecknas som en blandning drömmare och hårt arbetande entreprenör. Under joggingturen visste han absolut ingenting om klockvärlden. Men han trodde på sin idé – och efter mängder av bakslag fick han alltså till slut fhem flera ton gamla raketdelar som trillat ner från himlen. För dig som kan tyska kan jag rekommendera den roliga sidvändarboken Werenbachs Uhr som beskriver en tillsynes omöjlig historia om orubblig tilltro till drömmar, kazakstansk gästfrihet, kulturella krockar, frusna lastbilar, tullbyråkrati, en till början oförstående fru och sist men inte minst en osannolik triumf. Både vad gäller klockorna och det faktum att Patrick Hohmann själv har skrivit boken.

ETA 2824 och 7750.

Foto: Nathan Beck

Foto: Nathan Beck

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-01-12 19:30