Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Svenska klockan på samma nivå som schweiziska toppmärken

Magnus Äppelryd och Johan Sahlin gör klockor med bravur. Vilket också är namnet på deras märke som släppte sin första klocka 2013. Men i mina ögon är det först nu, i september 2017, som Bravur har blivit ett riktigt intressant märke.

Anders Modig  |  Publicerad 2017-09-23 16:56  |  Lästid: 4 minuter

Magnus Äppelryd lägger klockan på plats.

Äntligen! Hade någon hört mig vid frukostbordet den 22 september 2017 hade man kunnat tro att det var nobelprisutdelning i litteratur. Men det var i mina ögon bättre än så: Äntligen kommer ett nytt svenskt, näst intill svensktillverkat klockmärke som vågar kombinera genomtänkt design med ett riktigt mekaniskt urverk från klocklandet Schweiz. Visst, Sjöö Sandström gör det sedan länge, likaså Halda i sina mekaniska moduler – men i övrigt tycks svenska märken maximera profit genom att använda batteridrivna kvarts-urverk i stället för att producera ”riktiga” klockor.

Själv tillhör jag definitivt de klocknördar som tycker att det blir på riktigt när vi snackar automatiska urverk. Så jag blev så glad att jag genast svarade på mailet som berättade att Bravur tagit klivet från kvartsklockor till automatiska. Två timmar senare satt jag på lunch på utmärkta Lux Dag för Dag med designern Magnus Äppelryd som tillsammans med designkollegan Johan Sahlin grundade Bravur 2013.

Den välvda urtavlan har en tidlös design.

– Bravur BW 003 kommer med en helt ny boett, den 39 millimeter stora ”Solitär”. Designen innehåller dock en utveckling av flera av våra kännetecken: Den räfflade ringen som också går igen på boettens baksida, urgröpningen i slutet av kronan som försetts med de stiliserade bokstäverna A och V, slitsen i de de rodiumpläterade visarna och den metallklädda datumringen klockan sex, säger Magnus.
Bakboetten har ett Sergels Torg-liknande rutmönster, och om du väljer safirbaksida så går du inte miste om mönstret eftersom även rotorn som driver det automatiska urverket försetts med trianglarna.
– Vi är också stolta över rundslipningen på den lilla plattan som håller visarna på plats. Plus att klockorna är unisex, säger Magnus.

Under det välvda safirglaset som är antireflex-behandlat finns en likaledes välvd urtavla som med sina applicerade index och tydliga linjer doftar mer vintage än tidigare modeller. Både den silvergrå och den svarta urtavlan känns tidlösa – de skulle funka lika bra på ett jobbmöte i Mad Men som i ett urbant, nutida konst- eller designsammanhang.

 

Under ytan

Under urtavlan på BW 003 tickar Selllita SW300-1, ett 28 800 vph automatiskt urverk med 42 timmars gångreserv. Detta urverk må från början ha varit en klon av ETA 2892, men kvaliteten är minst lika bra, vissa experter hävdar till och med att Sellita spöar ETA på fingrarna alla dar i veckan när man snackar kvalitet och precision.

Sellita SW300-1 är ett högkvalitativt urverk som försetts med Bravurs deign på rotorn.

Hursomhelst så råder det inga tvivel om att Bravur valt att lägga sig i elitserien i sin genre – titta bara på några av de andra klockor som enligt watchbase.com använder SW300-1: IWC Portofino Automatic, Hublot Clasic Fusion, Montblanc Heritage Spirit Automatic, Frederique Constant Slimline Automatic, Bell and Ross BR 01 92 och TAG Heuer Monaco (sistnämnda även försedd med kronografmodul från Dubois Depraz)

– I början tyckte jag det lät lite töntigt, men nu förstår jag vad folk säger som menar att automatiska eller handuppdragna klockor är riktiga klockor, säger Magnus om klockorna som byggs ihop i Sverige, har boett av svenskt stål och armband av svenskt läder från Tärnsjö.

BW 003 med svart urtavla.

– Lagar och regler är lite luddiga – enligt Handelskammaren skulle vi kunna säga att vi är Made in Sweden. Men vi vill inte det – urverket är ju från Schweiz. Det är dock viktigt för oss att våra klockor byggs ihop i Båstad och har flera svenska element, vilket sammanfattas i materialvalen och den diskreta texten under datumringen och på bakboetten: ”Swedish Soul Swiss heart”.

Bravur kostar från 13 950 kronor med stålbaksida till 15 950 kronor med safirbaksida och kan beställas på www.bravurwatches.com

Magnus Äppelryd, i vanlig ordning iklädd en av slipsarna från samlingen: “Jag har väl någonstans kring 40-50 slipsar, frun tycker det är lite mycket.”

Den räfflade ringen är ett av Bravurs kännetecken.

Swedish soul, Swiss heart.

De slitsade visarna har försetts med självlysande material i toppen.

Kronan med de stiliserade bokstäverna A och V.

En av de första BW 003 byggs ihop i Båstad.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2017-09-23 17:34