Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

Svart är det nya svarta

Officine Panerai och uppstickaren MCT har investerat i ny teknik för att skapa så svarta urtavlor som möjligt. Men vem är vinnaren?

Anders Modig  |  Publicerad 2017-02-14 14:01  |  Lästid: 3 minuter
PANERAI_PAM00700_Visual_1

Lab-ID Luminor 1950 Carbotech 3 Days använder kolfiber både på urtavlan och i boetten.

Vertikalt stående nanotuber som mäter en miljontals millimeter är vad som skapar det nya svarta. Principen är att det ljus som träffar ytan kapslas in av dessa tuber i stället för att reflektera ljuset.

Både Panerai och MCT använder nanokarbonteknik i Lab-ID Luminor 1950 Carbotech 3 Days respektive den kuddformade MCT Sequential 1 S 110 Evo Vantablack. Men vilken av de båda är svartast? Vid en jämförelse är MCT utan tvivel svartast, eftersom de använder sig av Vantablack, det svartaste materialet som finns. Vid en jämförelse är Paneraien knappast grådaskig, men du kan urskilja reflektioner på urtavlan. MCT:s Vantablack går ett steg längre – du blir nästan yr av det extremt täta materialet som gör det omöjligt att urskilja tre dimensioner. Jag träffade i januari Denis Giguet som 2007 grundade MCT, för en förklaring.

MCT Front

I MCT Sequential 1 S 110 Evo Vantablack ligger urverket ovanpå Vantablack-ytan, vilket ger det en känsla av att sväva i universum.

– Vantablack är världens svartaste yta, du kan inte se något svartare. Materialet reflekterar i princip inget ljus – det absorberar nämligen exakt 99,96 procent av det ljus som träffar ytan, som därmed är nästan lika svart som ett svart hål. Det blir också omöjligt att urskilja djup. För att visa detta täckte vi också en del av sekundvisaren – när den passerar över Vantablack-ytorna så kan du inte se visaren, som sedan trollas fram igen. Denna idé kom från konstnären Anish Kapoor som vi samarbetar med, säger Giguet till Café.

Detta samarbete är ingen slump – du har kanske hört talas om att Anish Kapoor har ensamrätt på att använda Vantablack? Och för ett relativt okänt klockmärke som MCT är självklart ett samarbete med en av världens mest kända konstnärer att föredra jämfört med att helt enkelt använda färgen – vilket säkert vore möjligt eftersom Kapoor ”bara” har ensamrätt i konstvärlden. Detta ”bara” har dock lett till stora diskussioner i konstvärlden: Kan man verkligen ha ensamrätt till en färg? Tycka vad man vill, men det är något som kommer mer och mer: allt från farmaindustrins varumärkesskyddade färger för vissa medicinpiller till ett visst lila-färgat kaffe. Du kanske också minns att Manolo Blahnik 2012 fick rätt i domstolen mot Yves Saint Laurent, som försökte kopiera Blahniks numera varumärkesskyddade röda sulor?

För att skapa Vantablack krävs ironiskt nog väldigt starkt ljus – urtavlan är likt en nanoskog av vertikala tuber med en diameter på 20 nanometrar. Med andra ord rymmer 1 cm2 cirka 1 000 miljoner tuber – vilka liksom växer fram i en Chemical vapour deposition-kammare som med lampors hjälp håller en temperatur på 430°C. Vantablack som till vardags används bland annat för att undvika ljusstörningar för extrema teleskop, vore naturligtvis också ett helt fantastiskt material att använda för den svarta långärmade t-shirten som borde finnas i var mans garderob. Men tyvärr så är Vantablack inte möjligt att använda för kläder eller andra objekt där det kommer i kontakt med hud.

Panerai vill till skillnad från MCT inte uppge exakt vilken typ av nanotubsteknik de använt, bara att de kommer från ”en schweizisk leverantör.” Men trots att den kommer tvåa i svart-matchen så är Lab-ID Luminor 1950 Carbotech 3 Days en imponerande klocka med ett oljefritt urverk med 50 (!) års garanti.

Detalj

Här syns sekundvisaren som är på väg att bli synlig igen.

MCT Sequential 1 S 110 Evo Vantablack
Begränsad upplaga om 10 exemplar
Pris: cirka 843 400 kronor + moms

Panerai Lab-ID Luminor 1950 Carbotech 3 Days
Begränsad upplaga om 50 exemplar
Pris: cirka 474 000 kronor plus moms

PANERAI_PAM00700_Det_5

Lab-Id har utskurna siffror med bakomliggande superluminova på vanligt Panerai-maner.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2017-02-14 14:05