Klockrent

Klockrent

Klockrent

Anders Modig skriver om klockor och klockvärlden för Café.

2018 års mest extrema klocka?

Richard Mille RM 53-01 Tourbillon Pablo Mac Donough är by far årets hittills mest extrema klocka när vi pratar material och funktion. Visst, det är bara januari, men vi har just klarat av en av årets viktigaste mässor, och det skulle inte förvåna mig om jag säger samma sak i slutet av året.

Anders Modig  |  Publicerad 2018-01-26 10:10  |  Lästid: 3 minuter

Hästpolo är en riktigt tuff sport. Fråga Pablo Mac Donough, som brutit de flesta benen i kroppen, och efter att ha blivit avkastad av en häst som svimmade i stridens hetta, fick han sig en skaplig överraskning: Plötsligt vaknade hästen till och var på hans rygg, i ombytta roller. Det var närmast ett mirakel att Pablo klev därifrån oskadd – den gången. Annars har han som sagt brutit otaliga ben inklusive skallbenet.

– De värsta skadorna har jag alltid fått av en klubba, inte av att trilla av hästen, berättar han i en bok som getts ut om klockan.

Är det du eller jag som är ryttare? Foto: ©Emiliano Lasalvia

För att tåla att bli trampad på av en häst, hårda bollar i 200 knyck, eller ett missriktat slag med klubban – och samtidigt kunna njuta av sanslöst avancerad och vacker urverksarkitektur, så har Richard Mille utvecklat denna nya modell.

Enligt mig är Richard Mille är den urmakare som idag tar materialutvecklingen allra längst i sitt samarbete med Giulio Papi från Audemars Piguet-ägda urverksbyggaren RMRP.

En av de stora nyheterna är att man har introducerat laminerat glas. Frontglaset består i själva verket av två skivor glas som är vardera 1,1 millimeter tjockt, med ett vinyllaminatskikt mellan sig som är 0,2 millimeter. Låter enkelt, eller hur? Sådär. När man har satt ihop de tre lagren och gjort en grov utskärning av formen krävs ytterligare 16 timmars arbete av en 5-axels CNC-maskin för att uppnå ett perfekt resultat.

Den tonneauformade boetten är tillverkad av kolfibermaterialet TPT som består av över 600 lager kolfiber, vilket som gör att ytan som påminner om damaskusstål är stryktåligare än andra kolfiberblandningar. Det har också en viss stötdämpning. Urverket med en skeletoniserad basplatta av titan är dessutom upphängt i kablar för extra stöttålighet.

Du drar upp klockan manuellt, och fjädern rör sig snabbare än normalt – ett varv tar 6 timmar jämfört med 7,5, vilket ger ytterligare precision, eftersom det förringar risken med ”main spring adhesion”, då fjädern kort förklarat fastnar i sig själv. Och så då ständigt denna tourbillon – en anordning som kompenserar gentemot gravitationens negativa effekter på precisionen. En tourbillon ska egentligen inte ska klara av stötar på upp till 5000 g. Men här gör den det. Det hela sammanfattas av Pabla Mac Donough i en film som Richard Mille producerat:

– När du har en Richard Mille är det svårt att se något intressant i andra klockor.

Smakar det så kostar det. Priset är i skrivande stund inte helt färdigt, men i runda slängar kan RM 53-01 Tourbillon Pablo Mac Donough bli din för 9 miljoner kronor.

Pablo in action i Argentine Open 2017. Foto: ©Pascal Renauldon

Dela på Facebook
Tweeta